WOW-Story
Better Together

Ontmoet Nele Van Damme & Joke Colpaert!

Leidinggevenden bij Il Cigno, een ontmoetingsplek voor dans, creativiteit, ontwikkeling en cultuur

"Sinds het begin van dit jaar hebben we Il Cigno overgenomen, maar daarvoor werkten we er beide al een een hele tijd (Nele sinds 2006 en Joke sinds 2012). We gaven er respectievelijk balletles en ballet- en jazzdansles. We waren altijd al sterk betrokken bij de creatieve processen van de dansschool en leidden vaak voorstellingen. Ook ondersteunden we het management in alle aspecten. Door de jaren heen zijn we als collega’s naar elkaar toe gegroeid en goede vriendinnen geworden. Toen de kans er uiteindelijk kwam om Il Cigno over te nemen, was dit een lang gekoesterde droom die eindelijk uitkwam", vertellen Nele en Joke.

"Vandaag is het onze missie om Il Cigno uit te bouwen van een dansschool naar een levendige ontmoetingsplaats waar dans, creativiteit, events en cultuur samenkomen. We streven ernaar om vakantiekampen, stages, voorstellingen, culturele wandelingen, workshops, choreolabs en repititeruimtes aan te bieden. Dit alles in een gastvrije en toegankelijke sfeer, met een oog voor kwaliteit en aandacht voor detail", leggen ze enthousiast uit.

"We werken graag samen, zo blijven we niet in onze ivoren toren zitten."

"We ondernemen het liefst samen, met elk onze eigen kwaliteiten, en vanuit ons hart. We hechten waarde aan authenticiteit en blijven trouw aan onze kernwaarden zoals kwaliteit, integriteit, inclusiviteit, artistieke expressie en effectieve communicatie. Tegelijkertijd omringen we ons met anderen van wie we kunnen leren en die ons kunnen ondersteunen, zodat we niet in een ivoren toren blijven", zeggen ze.

"Ons motto is: durf delegeren en hulp te vragen. Er zitten maar 24 uur in een dag en je kan nu eenmaal niet goed zijn in alles. Er is niets mis om bepaalde zaken uit handen te geven aan mensen die je daarin vertrouwt", zeggen Nele en Joke.

"Energie halen we uit onze liefde en passie voor dans en het delen ervan. Wij inspireren elkaar en onze leden inspireren op hun beurt ons opnieuw. Inspiratie komt dan ook vaak op onverwachte momenten, zoals bij het beluisteren van een podcast, tijdens het scrollen op sociale media of bij een opmerking die ons raakt. Voor choreografieën putten we inspiratie uit muziek, beelden en omgevingen die ons diep raken", vertellen ze.

Het mooiste & moeilijkste aan ondernemen

"Il Cigno zit in ons DNA. Het voelt niet aan als werk en het geeft enorm veel voldoening. We hebben de kans om iedere dag met dans bezig te zijn, iets wat vanuit je binnenste komt en waarin je alles kwijt kan. Dansen maakt veel mensen ontspannen en gelukkig. Het geeft ons energie dat we die gelukkige momenten mogen creëren voor tevreden en voldane mensen", zeggen ze.

"Juist omdat Il Cigno in elke vezel van ons lichaam zit, is het moeilijk om los te laten. Het is een uitdaging om een duidelijke scheiding te maken tussen ons werk bij Il Cigno en onze privétijd. Vaak zijn we ook zo intens bezig met alles tegelijkertijd dat het lastig is om taken stap voor stap aan te pakken", leggen Nele en Joke uit.

Better Together

"Better Together is voor ons van groot belang. Dit betekent allereerst samenwerken met vertrouwen tussen onszelf. Daarnaast is het ook cruciaal binnen ons team; zonder hun inzet, toewijding en creativiteit zou Il Cigno niet zijn wat het nu is!", zeggen ze.

"Ons diverse team van zelfstandigen, flexi-jobbers en jobstudenten draait om vertrouwen en betrokkenheid. We creëren een familiale sfeer waarin elk teamlid essentieel is. Waardering tonen met teambuilding, attenties en regelmatige check-ins zijn voor ons van groot belang", leggen ze met een glimlach uit.

We brengen je graag op de hoogte over onze experiences en andere fijne content.