Better Together
Generation WOW Magazine
Keynote
WOW-Story

Julie Brown

Teamleader onder extreme omstandigheden in 8 vragen

Wie is?

Julie Brown, co-founder & managing director Polar Circles, drijvende kracht achter het tv-programma ‘De Expeditie: Groenland’. Haar keynote zal gaan over communicatie en leiderschap onder extreme omstandigheden. Ze is de vrouwen van wijlen Dixie Dansercoer.

‘Bedank ook de onzichtbare leden van jouw team’

Julie, wie ben jij in drie woorden?

“Loyaal, positief en nieuwsgierig. Ik leef volgens enkele wijsheden in het boeddhisme. Mijn ochtend start ik met dankbaarheid. Dat ik ben wakker geworden, dat we veilig zijn, eten hebben. Eenvoudige dingen. Na de dood van Dixie en mijn broer in hetzelfde jaar, nu drie jaar geleden, moest ik mijn energie herschikken. ‘Wherever you go, there you are’, een mindfull zin om naar te leven én een boek van Jon Kabat-Zin dat ik graag aanraad. Vandaag leven heel veel mensen volgens het idee dat ze tijd aan het verliezen zijn, maar dat is niet zo. We dénken dat we tijd aan het verliezen zijn. Daarom razen we veel te snel door, zonder reflectie over wat we precies aan het doen zijn.”

Wat betekent better together voor jou?

“Het is eenvoudig weg de waarheid. Om helemaal tot bloei te komen heb je een loyaal team nodig. Voor alle doelen die ik ooit bereikte is er een lijst met mensen om te bedanken. In onze sector zijn er heel veel onzichtbare teamleden. Mijn beste tip: “bedank iedereen in jouw team. Intern en extern. Financieel, technisch, ondersteunend...” Een overwinning delen – groot of klein- voegt diepte toe aan de ervaring.”

Kan je een tipje van de sluier oplichten over jouw keynote?

“Ik zal het hebben over de menselijkheid behouden in extreme situaties en onder zware druk. Niet alleen op expeditie is er veel stress, elke organisatie staat onder spanning. Een Polar Experience van twee weken is een doorslag van het leven. Na een zware inspanning moet er tijd zijn om de energie terug op te laden. Je moet rusten. Als leider moet je die energie naar omhoog kunnen stuwen en wanneer een doel behaald is, er de spanning uithalen. Zodat iedereen kan herstellen en erna terug fris weer kan doorgaan.”

Wat is het grootste leermoment uit jouw leven/carrière geweest?

“Te veel op om te noemen en hopelijk komen er nog veel in de volgende jaren. Elke dag is op een bepaalde manier een leermoment. De sterkste groei is me echter opgedrongen na de dood van mijn broer en Dixie. Mijn man was echt mijn Better Together. Vandaag ben ik beter dan ooit door hem. Hij stuwde me omhoog, we stuwden elkaar omhoog. We waren beide altijd heel bewust om bij te leren en te ontdekken. Hij heeft me geleerd om die energie door te geven aan andere mensen.”

Mijn beste beslissing?

“Ik ben Amerikaanse. De beste beslissing voor mij is naar België komen voor de liefde, hier een familie en een business starten. Het leven dat ik met Dixie gehad heb en dat ik blijf koesteren.”

 Mijn grootste vergissing?

“Alles tegelijk en door elkaar doen wanneer onze vier kinderen jong waren en daardoor mijn algemene gezondheid en wellbeing uit het oog verliezen. Maar nog steeds: geen spijt.”

De beste tip die ik van iemand kreeg?

“De echte wereldschokkende dingen overvallen jou. Verdoe je tijd niet je daar zorgen over te maken tot dat gebeurt.”

De meest inspirerende vrouw die ik ken en waarom?

“Te veel om op te noemen. Er zijn zoveel buitengewone gewone vrouwen die me inspireren. Meestal zijn het de stillere die gewoon dingen gedaan krijgen. Daarnaast Barbara Washburn, de eerste vrouw die de Mount McKinley beklom. Een moeder van drie die trainde voor die prestatie met een buggy die ze vooruitduwde.”

What’s next?

“Het tweede eerste seizoen van de Expeditie Groenland komt dit jaar nog op GoPlay. En in september trekken we met 20 entrepreneurs naar Ijsland, in de voetstappen van Dixie Dansercoer. Mijn lijst met dromen en doelen is de laatste jaren serieus dooreengeschud. Mijn diepste wens is een lang leven te leiden vol liefde, zachtheid en een beetje peper.”


We brengen je graag op de hoogte over onze experiences en andere fijne content.