WOW-Story

“Ik ben me bewust dat groeien niet lukt zonder anderen om je heen”

Sharon Germonpré is niet bang van veranderingen. Na jaren in een labo besloot ze vastberaden het over een andere boeg te gooien. Vandaag leidt ze samen met haar man Chocolatier Van Hoorebeke in Gent. Met haar open blik en oog voor detail zorgde ze voor een volledige rebranding die duidelijk zijn vruchten afwerpt.

“Ik was een beetje uitgekeken op mijn job in het labo bij Recticel en was op zoek naar een nieuwe uitdaging”

In 2005 heb ik Cédric leren kennen; ik was toen aan het werk in de chemiesector. Niet veel later is Cédric  bij zijn ouders in de zaak gestart als chocolatier, in de winkel op het Sint-Baafsplein 15 in Gent (tweede generatie; zijn grootvader was 35 jaar lang verkoopdirecteur bij Callebaut).

Ik was een beetje uitgekeken op mijn job in het labo bij Recticel en was op zoek naar een nieuwe uitdaging … In 2008, na 8 jaar, heb ik Recticel vaarwel gezegd en hebben we samen Chocolaterie Cédric opgestart in de Jan Breydelstraat 1 in Gent.

Begin 2021 zijn de ouders van Cédric met pensioen gegaan en hebben wij de winkel op het Sint-Baafsplein overgenomen. Na lang wikken en wegen hebben we dan toch beslist om de winkel in de Jan Breydelstraat te verkopen en ons te focussen op één winkel, aangezien die zeven dagen op zeven open is van 10u tot 18u.

Na een jaar hebben we de winkel volledig verbouwd en alle branding aangepast, wat een groot succes was.

"Elke dag streef ik naar een betere versie van mezelf"

Bij het verbouwen van de winkel hebben we lang nagedacht over de uitwerking ervan. We wilden niet zomaar een winkel met “toonbank en kasten”, maar eerder een beleving creëren met hotspots waar elke persoon zich welkom voelt en getriggerd wordt om naar binnen te komen en te proeven.

Elke dag streef ik naar een betere versie van mezelf, om samen met mijn man later te kunnen terugblikken op een mooi parcours van generatie op generatie.

“Het ondernemerschap heeft me gevormd tot de persoon die ik vandaag ben”

Het ondernemerschap heeft me geleerd om nederig en bescheiden te blijven, zowel in mijn job als in het dagelijks leven.

Ik ben trots op mijn man en mijn kinderen, die ondertussen aan het uitgroeien zijn tot mooie, warme individuen met elk hun eigenheid en karakter.

Ook ben ik dankbaar voor alles wat reeds op mijn pad gekomen is.


“Onze rebranding heeft onze omzet aanzienlijk doen stijgen”

De verbouwing van de winkel, met de gecreëerde hotspots en de rebranding, heeft ervoor gezorgd dat onze omzet aanzienlijk is gestegen.


“Mijn moederhart zou breken als mijn kinderen me later zouden verwijten dat ik er nooit was op momenten dat ze me nodig hadden."

Gezond blijven, zowel fysiek als mentaal, betekent voor mij vooral een goede work/life balance te hebben tussen ons gezin enerzijds en de winkel anderzijds. We hebben twee kinderen, Victor (13 jaar) en Romane (6 jaar), en ook voor hen wil ik de beste mama zijn. Mijn moederhart zou breken als mijn kinderen me later zouden verwijten dat ik er nooit was op momenten dat ze me nodig hadden.

Omdat de winkel zeven dagen op zeven open is, kennen we nooit echt rust in onze hoofden. Daardoor is het niet evident om de juiste balans te vinden. Veel leuke momenten die gepaard gaan met chocolade, zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen, vallen natuurlijk net in de periodes dat de kinderen vrij zijn. Voor ons is het dan altijd extra druk.


“Ik ben me bewust dat groeien niet lukt zonder anderen om je heen”

Eén van de mooiste ervaringen in het ondernemerschap is voor mij dat ik dit traject samen met mijn man mag doen, en dat we elkaar na al die jaren nog steeds zeer goed aanvullen en aanvoelen.

Als ik terugkijk op waar we begonnen zijn tot waar we nu staan, zie ik dat we de perfecte tandem zijn en nog veel zin hebben om samen verder te ondernemen. 

Wat de laatste jaren minder leuk is aan de job, is dat er heel veel werk is achter de schermen, waardoor ik zelf minder tijd heb om effectief in de winkel te staan. 

Ik probeer hier wel waakzaam voor te zijn, zodat ik nog steeds het contact met de klanten kan behouden. Ook wil ik mijn voeling met de winkel niet verliezen, maar ik ben me ook bewust dat groeien niet lukt zonder anderen om je heen.

Loslaten en zaken uit handen geven is dan ook persoonlijk zeer moeilijk voor mij.

“Het mooiste aan mijn job is de diversiteit van verschillende mensen, hun achtergrond en verhalen”

Het mooiste aan mijn job is de diversiteit van verschillende mensen, hun achtergrond en verhalen … en de mailtjes die je soms ontvangt van tevreden klanten.

We hebben ook een webshop. Telkens stoppen we er een handgeschreven kaartje in, waardoor sommige mensen uit het buitenland bij hun bestelling mij een persoonlijk berichtje sturen, alsof je ze al jaren kent. Af en toe komt er dan ook iemand effectief in de winkel.

Naargelang de periode en om de zoveel tijd veranderen we de verpakking van de luxedozen en ballotins.

De leukste periodes en de mooiste sferen zijn tijdens Sinterklaas, Kerst en Pasen.

Bij Kerst voel je de gezelligheid en warmte, zeker met de Kerstmarkt hier in Gent. Dan maken we ook gebruik om de gevel van het gebouw te versieren.

Met Pasen krijg je dan weer dat instant lentegevoel. 

“Sinds de verhuis naar de winkel op het Sint-Baafsplein heb ik sommige dingen moeten loslaten, een echte uitdaging voor mezelf”


Toen we de winkel in de Jan Breydelstraat hadden we weinig personeel en werkte ik elk weekend. Ik deed dan ook zo goed als alles zelf.

Sinds de verhuis naar de winkel op het Sint-Baafsplein, heb ik sommige dingen moeten loslaten, wat dus wel een uitdaging was voor mezelf.

We proberen 2 keer per jaar met ons twee er enkele dagen op uit te trekken, dit kan zowel in het binnen-als buitenland zijn. Zo krijgen we opnieuw wat zuurstof voor nieuwe ideeën, vooral Cédric is daar heel hard mee bezig: wat kan er nog beter, waar willen we nog groeien …

“Hofleverancier worden zou een mooie erkenning zijn voor ons werk”

Er zijn nog heel wat zaken die ik de komende 10 jaar graag zou willen realiseren. Geen idee momenteel welke er realistisch zijn. We zien wel wat er op ons pad komt, en het is aan ons om de opportuniteiten met beide handen aan te nemen en ervoor te gaan.

In onze sector kunnen we zoveel kanten uit. Projecten in het binnen- en buitenland zijn daar één van, maar ook hofleverancier worden zou een mooie erkenning zijn voor ons werk.

Fotografie door @zoe.kennof

We brengen je graag op de hoogte over onze experiences en andere fijne content.