WOW x Insentials

Q&A met Amandine De Paepe over de kracht van conferenties

Voedingswetenschapper Amandine De Paepe is de succesvolle founder achter Insentials. Het supplementenmerk is toonaangevend binnen de vitamine industrie en kent vandaag duizenden vrouwelijke fans. Daarnaast is het als gezondheidswetenschapper ook Amandine's missie om expertise en kennis over vrouwelijke gezondheidstaboes te delen. Wij gingen in gesprek met de founder over de kracht van conferenties en het belang van expertise voor jouw community.

Q - Op maandag 14 oktober organiseer je voor de tweede keer het 360° Menopause Congress. Waarom was het belangrijk voor jou om opnieuw een congress te organiseren en vrouwen samen te brengen?
A - "Het is mijn missie om taboes bespreekbaar te maken, op een wetenschappelijke manier. Ik ben zelf veel naar wetenschappelijke congressen en conferenties geweest en vaak waren die heel saai. De boodschap zat goed, maar het bredere publiek werd niet altijd aangesproken. Wij willen die topics bespreekbaar maken en de boodschap op een straight-to-the-point manier overbrengen. En ja, dat doen we op een speelse manier. Evi Hanssen is bijvoorbeeld onze moderator. Zij haalt een taboe-topic zoals libido op een luchtige manier aan als de beste. Dat werkt."

Q - Tijdens het congres creëer je ook een full experience voor de aanwezigen. Waarom is dat belangrijk?
A - "We organiseren een inspirerende omgeving, met apero, drinks en walking dinner. We vragen onze aanwezigen ook om in hun beste outfit te komen, met een touch of glitter of een leuke lippenstift. Een congress hoeft helemaal niet saai of oninsprerend te zijn om echte inhoud te brengen. It's all about energy."

Q - Je begeleidt al jaren vrouwen naar een betere gezondheid. Hoe is het vandaag gesteld met de kennis van vrouwen over hun eigen lichaam?
A - "Ik schrik er nog altijd van hoe weinig vrouwen kennen van hun eigen lichaam. Maar ergens is het ook begrijpelijk: ik ben zelf wetenschapper en hoor nog vaak verhalen van vrouwen die ik aan de universiteit niet geleerd heb."

Q - Zoals?
A - "Op je veertigste kan je al in de peri menopauze belanden, omdat je mentaal in disbalans bent. Die situatie is meestal gelinkt aan een disbalans in je hormonen, en in veel gevallen zal je dan antidepressiva voorgeschreven krijgen. Een hevige drug die niet in elke situatie helpt. We weten als vrouw niet genoeg wat onze hormonen zijn en hoe we er mee moeten omgaan. Die connectie en kennis met ons lichaam zijn we kwijt. Ik wil dat opnieuw bespreekbaar maken."

Q - Het missen van die connectie is een gevoel dat veel vrouwen waarschijnlijk wel herkennen. Verklaar jij die interesse, en het succes van jouw congres bijvoorbeeld, ook door die bredere mentale shift in de maatschappij over gezondheid?
A - "Zeker. Het eerste congress in Gent was een groot succes. En ook voor de tweede editie in Antwerpen zijn alle Early Bird tickets al uitverkocht. In een tijdperk waarin je mensen moeilijk motiveert om zich te engageren, zie ik dit toch als het teken van een bredere shift. Vrouwen beseffen dat ze veel te lang te weinig over hun lichaam geweten hebben. Door mondig te zijn, vragen te durven stellen, bij te leren en anderen te ontmoeten kunnen ze hier verandering in brengen. En eindelijk tot actie overgaan."

Q - Hoe ga je op zoek naar de juiste experts voor jouw programma?
A - "Wij programmeren enkel de top in hun vak. Dr. Herman Depypere bijvoorbeeld, gynaecoloog en specialist in borstheelkunde en de menopauze. Maar ook bijvoorbeeld Femke Reynaert, dé hormoonspecialist in Vlaanderen. Als je zelf geen dokter of wetenschapper bent kom je niet vaak in contact met hun expertise, enkel door een afspraak te maken in hun praktijk. Bij Insentials willen we hun kennis delen met het bredere publiek. Maar dat doen we niet alleen door congressen te organiseren, we brengen ook op dagelijkse basis wetenschappelijke content op onze Social mediakanalen."

"We hebben vandaag 480.000 vrouwen die onze newsletter lezen. Mijn missie om kennis en wetenschap naar alle vrouwen te brengen, wordt zo alsmaar realistischer. Online kan je heel veel mensen bereiken, maar offline wouden we bewust niet vergeten. Tijdens een congress kan je in de diepte gaan en kan het publiek op één avond heel veel kennis meenemen en meteen aan de slag gaan."

Q - Wil je nog conferenties organiseren in de toekomst?
A - "Uiteraard. We willen internationaal groeien. Op 24 januari staan we in Amsterdam, daarna komt Parijs. We zijn zeker nog niet uitverteld."

Ontdek op 14 oktober de sleutels tot een gezonde menopauze met toonaangevende experts en artsen tijdens het tweede 360° Menopause Congres van Insentials. Geen ticket kunnen bemachtigen? Hou de website en socials van Insentials zeker in de gaten voor meer inspirerende events in de toekomst.

We brengen je graag op de hoogte over onze experiences en andere fijne content.